Cronotermostat, termostat ambiental sau termostat de camera

Acum doi ani am optat pentru achizitionarea unui cronotermostat. Pentru inceput am cautat informatii cat mai multe pentru a face o alegere corecta  si pentru a-l folosi eficient.

Motivele montarii acestui aparat au fost:

 • in primul rand disconfortul termic creat de diferentele de temperatura de afara ;
 • economie de gaz;
 • controlul temperaturii in diferite intervale orare.

Astazi pot spune ca primele doua, mai ales prima sunt 100% corecte.  In jur de 1 octombrie pornesc centrala, o dau la aproximativ 60 grd, termostatul il pun la 24 grd si pana in primavara cand o opresc nu mai am treaba cu incalzirea.

Economie am obtinut destul de buna cu conditia sa las termostatul fixat fara intervale orare.  Mentionez ca locuiesc la casa unde , chiar si termoizolata, consider ca pierderile de caldura sunt mai mari decat la un apartament (pereti exteriori mai putini, podele, tavane incalzite de vecini).  La apartamente bine izolate cred ca programarea cu intervale orare da mai bine la factura.

Am facut tot felul de teste: consumul cu temperatura fixa 24 din 24, consum cu temperatura programata pe 4-5 intervale de timp, consum cu si fara termostat si am ajuns la concluzia ca in ultimele doua cazuri consumul creste.

Alegerea cronotermostatului a fost conditionata de:

 • histerezis cat mai mic (sensibilitatea in cazul meu este de +/- 0.2).  Este foarte important fiindca daca e mai mare apare discomfort termic ( simti rece inainte de a porni centrala si prea cald inainte de a se opri);
 • pret – calitate;
 • legatura cu centrala sa fie cu fir ( parere pur teoretica).

Conditii de instalare:

 • 1.5 m de podea, fara surse de caldura in apropiere, nu se monteaza langa usa sau fereastra. Eu dupa ce l-am plimbat prin toata casa mi s-a parut ca functiona prompt pe un raft de biblioteca la mijlocul distantei dintre usa si fereastra;
 • instalatia termica sa fie bine calibrata si imobilul termoizolat, altfel centrala o sa mearga de nebuna (in cazul asta cred ca e mai bine fara cronotermostat);
 • caloriferele de fonta nu prea sunt potrivite in acest caz  (daca mai sunt si de litraj mare) au inertie termica mare, deci apare discomfort termic si consum putin mai mare.
 • ideal sa se monteze in camera cea mai rece (pozitionata pe Nord sau alte cauze ce nu tin de termoizolare) si in celelalte camere sa se monteze cate un ventil termostat de radiator. Daca pun cronotermostatul intr-o camera de pe Est, Sud , in camera din partea de Nord voi avea cu aproximativ 3 grade mai putin, daca pun cronotermostatul in camera de pe Nord, in camera din partea de Sud , daca nu montez cap termostat , voi avea o temperatura mai mare decat cea setata. Se pot face jonglerii cu ambientalul si cu ventilele pana cand se obtine rezultatul dorit in fiecare incapere.

Montarea se face legand un cablu electric bifilar de min 0,75mm2 la bornele COM si NO

Pentru legaturile la centrala  este bine sa se consulte manualul acesteia . In general, ca si in cazul meu,  intre bornele 3 si 4 exista o punte care se scoate si in locul ei se monteaza cablul de la cronotermostat.

In concluzie: merita si este chiar necesar. Este o automatizare ieftina, usor de montat care da rezultate cu mult peste asteptari.

Advertisements
Published in: on January 26, 2011 at 5:30 pm  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://dealecasei.wordpress.com/2011/01/26/cronotermostat-termostat-ambiental-sau-termostat-de-camera-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 CommentsLeave a comment

 1. de ce ar fi consumul mai mare cu calorifere de fonta ..?

  • In primul rand datorita volumului mult mai mare de apa continut de caloriferele din fonta. Centrala trebuie sa incalzeasca la fiecare pornire o cantitate dubla sau tripla de apa (cele de otel 22 au cam 8L apa la un metru, cele de fonta aproximativ 1 L pe element).
   In al dolea rand fonta avand inertie termica mai mare, timpul de raspuns la termostat este intarziat deci centrala va merge mai mult si se va face mai cald decat am setat.

 2. Histerezis 0,02? Adica temperatura de pornire a centralei este 23,98 grade?
  Nu cumva este 0,2?

  • Am corectat. Merci!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: