BACTERIA ESCHERICHIA COLI

Facand parte din familia enterobacteriaceelor, escherichia coli constituie 80% din flora aeroba a tubului digestiv al omului sanatos. De asemenea, este germenele cel mai frecvent responsabil de infectiile la om si indeosebi agentul principal al infectiilor urinare. Aceasta bacterie se afla, de asemenea, la originea diareei calatorilor, cunoscuta sub denumirea “tourista”. Escherichia coli este o bacterie care exista la nivelul colonului si vaginului. Exista foarte multe tipuri de E. Coli, majoritatea fiind nepatogene pentru om, dar unele pot cauza afectiuni severe.

Contactarea infectiei cu E. Coli se poate face prin: – consumul de fructe si legume crude si nespalate – consumul de lapte si suc de fructe nepasteurizate – consumul de carne cruda sau preparata insuficient – consumul de apa contaminata – contactul cu fecale de animale infectate. Simptome si diagnostic O parte din pacienti au crampe abdominale, febra usoara si diaree, dar majoritatea nu au nici o simptomatologie. In formele severe poate aparea diaree cu sange, care necesita terapie de urgenta.

E. coli este o bacterie din clasa celor Gram negative, adica nu pot retine un colorant violet special in interiorul celulei. Acest test este foarte important, pe baza lui bacteriile fiind clasificate in doua mari grupuri, in functie de particularitatile peretelui celular. E. coli poate trai si in medii aerobe si in medii anaerobe (este considerata un bacil facultativ anaerob) si nu sporuleaza. Unele tupini au o mobilitate crescuta, daca prezinta flageli.

Mancarea poate fi contaminata cu E. coli in timpul prepararii, si poate determina infectii grave la om daca produsele respective nu sunt preparate termic in mod corespunzator. De exemplu, daca nu gatim carnea la cel putin 70 de grade, bacteria nu va fi distrusa, si riscam toxiinfectii. Una din cele mai frecvente forme de infectare este consumul carnii insuficient preparata termic. In plus, orice alt aliment care vine in contact cu aceasta carne se va contamina, la randul sau.

Alimente ce pot fi contaminate cu E. Coli sunt :

→ Laptele crud sau produsele lactate – bacteria se poate extinde de la nivelul ugerului vacii in lapte. Pentru a evita consumul produselor lactate cu potential infectant, se recomanda consumul de lapte din comert care este semnalizat ca fiind pasteurizat. Prin procesul de pasteurizare produsul este adus la temperaturi crescute care pot distruge flora cu potential patogen. Pasteurizarea nu isi propune sa distruga toate microorganismele, ci doar pe cele care pot provoca imbolnaviri;

→ Fructele si legumele crude – care nu sunt spalate corespunzator, care sunt mancate direct dupa ce sunt cumparate si care pot fi contaminate cu bacterii. Unele fructe si legume pot fi si ele pasteurizate, iar daca se poate, specialistii ne recomanda sa alegem aceasta varianta, inclusiv pentru sucurile naturale.

Contaminarea se poate face uneori, in conditii de nerespectare a normelor igienice sau cand este vorba de animale, fecalele pot ajunge in contact cu apele naturale: lacuri, rauri, rezervoare de apa. Uneori chiar si apa piscinelor poate fi infectata, iar prin ingestia sau aspirarea acesteia organismul vine in contact cu tulpini cu potential patogen. Pot sa apara chiar epidemii daca E. coli ajunge sa contamineze apa din rezerva de apa a unor asezari mai mari, in absenta unor sisteme eficiente de clorinare si dezinfectare a acesteia.

E. coli se poate transmite si de la o persoana la alta, mai ales cand nu sunt respectate normele elementare de igiena, cand mainile nu sunt spalate dupa toaleta. E.coli poate contamina si obiectele persoanelor care nu sunt atente si nu se spala pe maini si astfel pot ajunge in contact cu tegumentul altei gazde, transmitandu-se astfel indirect infectia. In anumite situatii E. coli poate ajunge sa contamineze cavitatea peritoneala, ca urmare a unui ulcer perforat, apendice perforat, sau chiar a unei interventii chirurgicale nereusite. Intr-o astfel de situatie apare o peritonita bacteriana, ce poate fi fatala daca nu se intervine in timp util.

Tabloul simptomatic al pacientilor cu infectii cu E. coli nu este insa specific acestei bacterii, in prezent existand numeroase patologii care pot determina acelasi spectru de simptome. Diagnosticul de infectie cu E. coli poate fi relativ complicat de stabilit si chiar de suspicionat, deoarece infectiile bacteriene care determina aparitia diareei sunt insotite si de febra mare. In cazul pacientilor afebrili sau cu febra foarte redusa, medicul poate va trece cu vederea posibilitatea ca simptomele sa fie de natura infectioasa. In plus, desi in unele cazuri serotipurile din grupul E. coli pot determina diaree hemoragica, sangele nu este un marker specific pentru infectia cu E. coli.

Simptomele induse de infectia cu tulpini obisnuite de E. coli, aparuta la un pacient cu sistem imun competent, care poate limita inmultirea microorganismului, se amelioreaza si chiar dispar intr-o saptamana, fara sa apara complicatii. In astfel de situatii pacientii isi revin fara sa primeasca un tratament special, unii chiar neprezentandu-se la medic pentru aceasta problema. Daca insa bacteria este mai agresiva, pot sa apara complicatii, in principal dezechilibre hidro-electrolitice (ca urmare a diareei) sau insuficienta renala acuta. Acestea debuteaza la 2- 14 zile de la infectie.

Tratamentul corect al infectiilor cu E. coli presupune administrarea antibioticelor care pot distruge bacteria. Deoarece exista multe tulpini de E. coli si sensibilitatea lor la antibiotice variaza foarte mult. Tratamentul trebuie adresat atat agentului cauzal in sine, bacteriei, dar si eventualelor complicatii cauzate de diaree (deshidratarea, de exemplu). In ultima vreme speciile de E. coli au devenit si ele rezistente la tratament. In plus, structura lor particulara le face rezistente la antibioticele care pot distruge bacteriile Gram pozitive. In astfel de conditii, alegerea tratamentului poate deveni destul de dificila, iar numarul antibioticelor disponibile si eficiente este redus. Rezistenta la tratament este o problema din ce in ce mai importanta. Aceasta se datoreaza administrarii excesive si adesea fara o baza solida a tratamentului antibiotic. Astfel, bacteriile au ajuns in contact cu medicamentele si au dezvoltat mecanisme care le fac rezistente actiunii lui. Aceste mecanisme sunt ulterior transmise generatiilor urmatoare, deoarece sunt inscrise in codul genetic al bacteriei. In plus, unele bacterii au ceea ce se numeste “rezistenta incrucisata”: nu sunt rezistente doar la antibioticul cu care au venit in trecut in contact, dar si cu multe altele similare din punct de vedere chimic acestuia.

Alimentele si apa care pot fi sursa infectiei cu E. coli au un gust si aspect neschimbat. Nu pot fi deosebite cu ochiul liber, insa specialistii ne fac cateva recomandari cu rol preventiv:

– Sa gatim corespunzator toate tipurile de carne, la o temperatura de cel putin 70 de grade;

– Sa ne spalam intotdeauna mainile cu apa si sapun inainte sa ne apucam sa gatim, sau sa pregatim masa, si sa ne splam si dupa ce manipulam carne cruda;

– Sa curatam bine instrumentele care au intrat in contact cu carnea cruda (cutite, furculite, farfurii);

– Sa consumam doar lapte si sucuri pasteurizate;

– Sa bem doar apa potabila, tratata si clorinata;

– Sa nu bem apa din rauri (oricat de curate ar parea), sau de la robinete care nu furnizeaza o apa sigura. Daca alegem sa calatorim in tari exotice dar slab dezvoltate, unde apa potabila nu exista sau este foarte rara, nu suntem sfatuiti sa consumam decat apa imbuteliata;

– Sa ne spalam cat mai des pe maini cu apa si sapun, obligatoriu dupa ce folosim toaleta sau dupa ce schimbam scutecele celor mici. Unii oameni se vindeca acasa, in timp ce altii trebuie sa fie internati in spital. In unele cazuri, intoxicatia cu E. coli poate provoca probleme cu rinichii ce pun viata in pericol.

 

 

Published in: on April 9, 2011 at 12:02 pm  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://dealecasei.wordpress.com/2011/04/09/bacteria-escherichia-coli/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: